Energiahatékonysági és költségcsökkentési okok miatt, már a legtöbb panelház és társasház belefektetett a modern, műanyag nyílászárókba és az épület külső homlokzati hőszigetelésébe. A jó minőségű műanyag ablakok egyik fontos jellemzője a fokozott légzárás. Amely tulajdonság nagyon hasznos, ha kint akarjuk tartani a külső hőmérsékletet legyen az a téli hideg vagy a nyári meleg. Azonban sokan elfeledkeznek arról, hogy a szigetelés felújításával és az ablakcsere elvégzésével együtt kellene járnia a szellőzési rendszer modernizálásának is.

Az átalakításon átesett társasházak lakói sok esetben csalódottan vehetik tudomásul, hogy az új ablakok felszerelésével egyes gondok megoldódtak ugyan, de újabbak keletkezhetnek: ilyen például a penészesedés megjelenése és eddig ismeretlen szagok megjelenése a lakásban vagy az egyes helyiségekben.

Ennek legtöbb esetben az a magyarázata, hogy a régi fakeretes ablakok résein keresztül – optimális esetben – annyi levegő tudott beáramolni, amely pótolta a tetőventilátor által elszívott levegőt a lakás helyiségeiből, így a levegő megfelelően tudott cserélődni. A fokozott légzárású ablakok azonban már más elven működnek, mint a természetes résekkel rendelkező fa elődeik. Ezek az ablakok jelentősen csökkentik az azonos nyomás mellett a belső légtérbe jutó levegő mennyiségét, vagyis megfelelő szellőztetés hiánya esetén nem jár a levegő, így nincs biztosítva a megfelelő légutánpótlás.

A szigeteléssel tehát megváltozik az épület szellőzése is, ezért fontos, hogy a nyílászárók lecserélésekor gondoljunk arra is, hogy a jelenlegi tetőventilátorok és a társasház szellőzési rendszere alkalmas-e ennek a feladatnak a megoldására.

Ha ugyanis nem megfelelő teljesítményű (alacsony légszállítású vagy kevés nyomás különbséget létrehozó, kis erővel szívó) berendezést használunk, az ablakokba beépített résszellőzőkön keresztül nem jut elég levegő a lakásba ezért penészesedhetnek egyes helyiségek. Ha ilyet tapasztal, az nagy valószínűséggel azt jelentheti, hogy az új nyílászárókhoz nem elegendő a tetőventilátor teljesítménye.

A nem elégséges levegő utánpótlás azt is eredményezheti, hogy az alattunk, esetleg a felettünk lévő lakásokból a szerelőfal csőátvezetésein, radiátoroknál vagy a mosogató alatt átszűrődik az ételszag, cigarettaszag, illetve egyéb kellemetlen szagok.

Mit lehet tenni? A megoldás, ha a szellőztető berendezés teljesítményét hozzáigazítjuk a nyílászáróhoz, így biztosítva a folyamatos légutánpótlást.

Ehhez mindenképp szükséges egy felmérés, amellyel garantálható, hogy a leginkább a társasház igényeihez illeszkedő berendezés kerül felszerelésre, és a legnagyobb hatékonyság mellett, a legalacsonyabb energiaköltségekkel legyen biztosítva a ház megfelelő szellőzése.

Keresse meg közös képviselőjét, lakótársait, és ajánlja a szellőzés felújítását, ha Ön is hasonló problémákat tapasztal!

A szöveg jogtulajdonosa a tarsashazszellozes.hu® ahol a szakértelmet is hozzáteszik! A szöveg részben vagy egészben történő idézése engedélyköteles!