IMG_20170525_151632Mindennapos munkánk során, számos megdöbbentő esettel találkozunk a szellőzőberendezések tisztításakor. Általánosságban elmondható, hogy a lakók többsége elégedetlen a jelenlegi szellőztető rendszerével és emiatt sokan keresnek fel bennünket.

Valóban tény, hogy a régi típusú rendszerek már nem teljesítenek jól, de ahhoz, hogy egészséges és oxigéndús térben élhessünk mindennapjainkat fontos, hogy saját magunk is tegyünk valamit.

Minden alkalommal, amikor helyszíni felmérést, vagy géptelepítést végzünk egy panel/társasházban, felhívjuk a lakók figyelmét a lakásokban található ágvezetékek és légbevezető elemek tisztításának fontosságára. Ez a lakáshoz tartozó szakasz, amelyet mindenki saját maga kell, hogy rendszeresen tisztítson. Ha nem figyelünk oda ezeknek a megfelelő karbantartására, az súlyos egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Könnyedén kialakulhatnak az allergia, asztma vagy egyéb tüdőbetegségek tünetei, így ez nem csupán higiéniai, de az egészségünket is súlyosan érintő probléma.

Az alábbi képeken 15 – 20 év alatt felgyülemlett szennyeződés található, ilyen esetben a szellőzés nem működik megfelelően a felhalmozódott por eltömíti a szellőzőjáratot és a légszelepet.

IMG_20170525_151750      IMG_20170525_150831      IMG_20170522_183001      IMG_20170525_141501

Ennek takarítása házilag is megoldható, ennek lépései:

  1. A légszelep eltávolítása után a szelepet portalanítani kell, azután pedig el kell elmosni (ha
    régi típusú és szivacs található benne azt is.)
  2. A szelep mögött található vezetékrészt kis kefével – vagy üvegmosó kefével
    kell kitisztítani – lehetőleg minél mélyebben benyúlva.
  3. Ezután fontos, hogy porszívózzuk ki.

+1 Amennyiben anyagi lehetőség engedi célszerű új és jobb szabályozást és
könnyebb jövőbeni kezelést és tisztítást lehetővé tévő új légszelepet beépíteni.

A szellőzőtisztítás meghatározó kérdés a mindennapi életünkben, hiszen a nem megfelelően tisztított berendezéseknek köszönhetően súlyos egészségügyi problémákkal küszködhetünk.

Ezekkel a lépésekkel a lakók saját maguk is karbantarthatják a légszelepeket, azonban időnként mindenképpen érdemes szakemberekre bízni ezt a feladatot. Amennyiben Ön is úgy érzi, hogy ideje lenne egy alapos tisztításnak a szellőzőjében ide kattintva kérje ingyenes ajánlatunkat!