Épület felújítás során, a szellőzés sok esetben háttérbe szorul. Pedig a felújítások költségét nézve, valószínűleg ez az, ami egy épület esetében a legkevesebb költséggel megvalósítható beruházás és ez, amely a legrövidebb idő alatt megtérül. Feltételezve, hogy a megfelelő berendezések kerülnek telepítésre.

Miért is fontos a szellőzés? Miért nem jó, ha elhanyagoljuk?

Az elmúlt években több száz panelépület szellőzőrendszerét vizsgáltuk át a felmérések során, sajnos nagyon ritka eset, hogy a szellőzőrendszer kifogástalan állapotban, tisztán portalanul üzemel, megfelelő elszívó berendezésekkel, biztosítva ezzel az épületben található helyiségek szükséges légcseréjét.

Nem megfelelően tisztán tartott szellőzőcsatorna és légbevezetők komoly problémákat okozhatnak a mindennapi életünkben. A levegő és annak természetes cserélődése hétköznapi jelenség, így a jó minőségű levegő hiányát azonnal érzékeljük. Mivel az életterünket betöltő levegőt folyamatosan terheljük, így annak érdekében, hogy ezt az alapvetően természetes állapotot fenntartsuk, tennünk kell. A mindennapi életünkben meghatározó tevékenységek sokszor kellemetlen mellékhatásokkal járnak: a mosás, a fürdés és a zuhanyzás közben keletkezett pára penészesedéshez vezethet, a főzés és sütés során felszabaduló szagok pedig otthonunkat, az itt töltött időt tehetik kellemetlenné. Egyes esetekben a koszos szellőzőcsatorna akár fertőzés forrása is lehet.

szellőzőberendezés
Régi nagy fogyasztású tetőventilátorok panelépület tetején.

Gyakori eset, hogy a fő gerinccsatornák tisztítása megtörtént, de a lakásokba található ágvezetékek és anemosztátok tisztítását nem végezték el. Ha ez központilag nem valósult meg, érdemes házon belül a lakók együttműködésével vagy a gondnok segítségével elvégezni ezek tisztítását. A szükséges eszközök minden háztartásban megtalálhatóak, csak egy kis időt kell rászánni. Az anemosztátok (falba épített szellőző elemek) általában könnyen, egy mozdulattal kivehetőek és tisztíthatóak. A szellőzőcsonk pedig porszívóval rövid idő alatt portalanítható. Ha ezt elvégeztük, akkor már biztosítottuk is a használt levegő kijutását a helyiségből. Különösen fontos lehet ez olyan esetekben ahol a szellőzőrendszer régi és az épület állapota vagy épp anyagi helyzete nem engedi meg az ágvezeték tisztítását.

Azonban a tiszta ágvezetékek és tiszta fő-szellőző csatornák sem érnek sokat, ha a szellőzést működtető berendezés nem üzemel. Legtöbbször költségcsökkentés ürügyén, vagy azért mert gazdaságtalan megjavítani. Az is csak fél megoldás, ha szakaszosan üzemeltetik…, nem valószínű, hogy a lakók csak akkor zuhanyoznak, és csak akkor főznek, amikor a szellőző bekapcsol 10-15 perc időtartamra. Nem üzemelő és szakaszos üzemű szellőzőmotorok esetében nem lehet érvként felhozni a költség csökkenést, mert nincs mit csökkenteni. Az azonban talán jobb érv, ha a lakók életminősége javul…

Összefoglalva a szellőzőrendszer állapota nagyban befolyásolja komfortérzetünket, és néha még tűzveszélyes is lehet, oldalunkon olyan berendezéseket ajánlunk, amelyek gyorsan megtérülő beruházásként lehetőséget teremtenek az életminőség és közérzetünk javítására. Berendezéseink üzemeltetési költsége nagyon kedvező és hosszútávon tervezhető. A gyártó és forgalmazó által biztosított garanciaidő pedig megbízhatóságot nyújt.

tarsashazszellozes.hu® ahol a szakértelmet is hozzáteszik!

A szöveg részben vagy egészben történő idézése engedélyköteles!