Levegőszennyezéskor főként a kültéri szennyezőanyagokra gondolunk, ugyanakkor életünk legnagyobb részét zárt térben töltjük. Már pedig a zárt terekben, így otthonunkban is számos mesterséges, káros anyag található, melyek komoly egészségügyi károkat okozhatnak. Ilyen lehet például az allergia vagy asztma.

 

Melyek a szennyezett beltéri levegő legfőbb okai?

  • por, valamint különböző allergén anyagok (pl. poratka, baktériumok, gombák)
  • illékony szerves vegyületek (pl. tisztítószerek)
  • főzés vagy fürdés során keletkező pára és párakicsapódás
  • bútorok mögött penészesedő falak, padlóból párolgó méreganyagok
  • nem megfelelően karbantartott szellőzőrendszer

A fent felsorolt tényezők zárt térben koncentrálódnak, így káros hatás fejtenek ki az egészségünkre. Az otthoni levegőben található szennyeződések többek között orrduguláshoz, köhögéshez, viszketéshez és egyéb allergiás tünetekhez, sőt akár asztmához is vezethetnek.

Éppen ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani a beltéri levegő minőségére, mivel a nem megfelelő szellőztetés egészségromboló hatással van szervezetünkre. Ezen kívül a szellőztetés hiányában keletkező nedvesség hatására otthonunkban megtelepedő gombák lebonthatják az egyes építőanyagokat, mely bomlási jelenségekhez vezethetnek. Valamint az így felhalmozód szén-dioxid fáradtságot és kimerültséget okozhat.

 

Mi lehet a megoldás?

  1. A rendszeres szellőztetés mindenképpen ajánlott. Allergiaszezonban javasolt a szellőztetést késő estére vagy hajnalra időzíteni, mivel ekkor a legkisebb a pollenterhelés.
  2. Segíthet a gyakori takarítás és a porszívózás, mely az egyik leghatékonyabb megoldás a poratkák eltávolítására. A fürdőszobát és az ott található eszközöket pedig érdemes penészgomba-ölő oldattal kezelni és takarítani.
  3. Hatékony és karbantartott szellőzőrendszer használata, mely jobban szellőztetett otthont eredményez kisebb energiafelhasználás mellett.

A különböző kutatások során megállapították, hogy a levegőminősége igen nagy hatással van a közérzetünkre és az egészségünkre. A megfelelő minőségi beltéri levegő csökkenti a betegségek kockázat, valamint számos további pozitív hatással bír.

Ha szeretné megtudni, hogy mit lélegez be napi szinten otthonában, akkor kérjen tőlünk árajánlatot vagy igényelje ingyenes helyszíni felmérésünket.