Az őszi-téli időszakban a gyermekeknél gyakran előfordul, hogy többször megbetegszenek. A gyerekek napjuk nagy részét otthon, a négy fal között töltik, ezért kiemelten fontos a minőségi beltéri levegő biztosítása.

Miért? Nem is gondolnánk, de a gyakori betegségek okozója, akár a gyerekszoba levegője is lehet. Ha gyermekünk hosszú időn keresztül rossz minőségi levegőt lélegezz be az otthonunkban, akkor nagyobb eséllyel alakulhatnak ki légzőszervi betegségek, mint például asztma vagy hörghurut.

 

Mit tehetünk a betegségek elkerülése érdekében?

A belső levegő minőségét többek között befolyásolja a hőmérséklet, a páratartalom és az allergének jelenléte, így fontos figyelmet fordítani az említett tényezők optimális jelenlétére.

 

Páratartalom

A fűtési szezon alatt a meleg beltéri levegő mellett gyakori, hogy a páratartalom magasabb az ideálisnál. Ez probléma, mivel a magas páratartalom kedvez a háziporatka és a penészgomba elszaporodásának, amelyek allergiás tünetekhez vezethetnek. Ugyanakkor előfordulhat – főként a távfűtött társasházakban – hogy a fűtés hatására a levegő páratartalma alacsony. Ennek következtében a száraz levegőtől a gyerekek légutai könnyen kiszáradnak és csökken a nyálkahártya ellenálló képessége a kórokozókkal szemben. Érdemes ezért ügyelni az optimális páratartalomra, mely 50-60% között mozog.

Hőmérséklet

A gyerekek esetében fontos a megfelelő hőmérséklet biztosítása az egész lakásban, fűtött lakásban különösen ügyelnünk kell az egészséges szobalevegőre. Előfordul, hogy a kinti, hideg időjárás miatt túlfűtöttség uralkodik az otthonunkban, azonban a túl meleg levegő nem kedvez a kisebbeknek. A meleg hatásra ugyanis a gyerekek nehezebben aludhatnak el és nyűgösebbé válhatnak. A legideálisabb hőmérséklet éjszaka 20-21°C, nappal 23-24°C.

Por, allergének és egyéb káros anyagok

A beltéri levegőben található por és szennyező anyagok főként a vízszintes felületeken tapadnak meg, így a gyerekek mászása, kúszása és rohangálása könnyen felkavarhatja ezeket az allergéneket. Ezen felül a poratkák kedvenc telephelye a szőnyeg, az ágynemű, a takaró és a plüss állatok. Éppen ezért előnyös, ha szőnyeg helyett a gyerekszobában inkább parkettát alkalmazunk. A káros, mesterséges anyagok megelőzése szempontjából továbbá fontos, hogy a takarítás során környezetbarát tisztítószereket használjuk. Kiemelten fontos a gyerekszoba rendszeres szellőztetése, ha megoldható, napjában háromszor alaposan szellőztessük ki a lakást.

Amennyiben nem biztos abban, hogy jelenlegi szellőzőrendszere megfelelően működik, a legjobb megoldást egy helyszíni felmérés jelentheti, ráadásul vállalatunk a helyszíni felmérést ingyenes elvégzi. Ha bármi kérdése merült fel a szellőzőrendszerek korszerűsítésével, valamint tisztításával kapcsolatban, vegye fel velünk a kapcsolatot és kérjen visszahívást!