A megfelelő szellőztetésre a téli időszakban is gondot kell fordítani, hiszen a rossz beltéri levegő, illetve gyakori páralecsapódás a penész és más allergének melegágya lehet. Továbbá az áporodott levegő vagy a nem megfelelően karbantartott szellőztetőrendszer által a levegőbe juttatott káros anyagok számos, a közérzetre ható kellemetlen tünetet válthatnak ki, mint például a fáradtság vagy az ingerlékenység.

Hogyan érdemes a téli időszakban szellőztetni, és hogyan lehet megelőzni az esetleges pára, penész, poratkák és egyéb káros anyagok elterjedését? Blogcikkünkben 3 tanácsot adunk erre vonatkozóan.

  1. fűtési szezonban a hideg idő miatt kevesebbet nyitunk ablakot, ezért a lakás levegőjében felhalmozódik a vízpára, ami a lehűlt falakon és ablakokon csapódik le. A kicsapódott pára azonban a hidegebb falakon kedvező táptalajt nyújt különböző gombatelepeknek. Ezért javasolt a szekrények mögött és a szőnyegek alatt ezt rendszeresen ellenőrizni és gyakran szellőztetni, hogy a fölösleges párát eltávolítsuk az otthonunkból.
  2. Télen is fontos a rendszeres portalanítás. A szekrényeken, a polcokon és a szőnyegekben megült porban sok pollen rakodhat le. Ezek a szennyeződések a fűtés során pedig könnyen felkavarodnak, így pedig légzőszervi panaszokhoz vezethetnek.
  3. Mindennapi tevékenységeink során is sokat tehetünk a megfelelő belső levegő kialakításáért. Javasolt takarítás után nyitva hagyni az ablakokat, hogy a friss levegő átjárja a levegő a lakást. Továbbá főzés során ajánlott fedőt használni, hiszen így az energiatakarékosság mellett a fölösleges pára keletkezését is megelőzzük.

 

A leghatékonyabb szellőztetési módszer télen az, ha naponta több rövid, de nagy szellőztetés valósul meg. Továbbá javasolt, hogy a nap végén, lefekvés előtt mindenképpen legyen egy gyors, de kiadós szellőztetés, hiszen egy beállt levegőjű lakásban nem egészséges aludni.