Beköszöntött az őszi, hűvösebb és csapadékosabb időjárás, melynek köszönhetően könnyen megnőhet a penész kialakulásának a veszélye otthonunkban.

Ősszel, az időjárás változása miatt a legtöbb háztartásban csökken a szellőztetések száma mely azt eredményezi, hogy a nedves levegő könnyen megreked a lakás bármely pontjában. Ez pedig kedvez a penészgombák megtelepedésének, ami hosszú távon komolyabb egészségügyi veszéllyel is járhat. A penészes fal allergiás és asztmás tüneteket produkálhat, emellett fáradtság, fejfájás, vagy akár keringés problémákat is kiválthat.

A penészgombák és spórák főként olyan helyeken tudnak elszaporodni, ahol semmilyen légmozgás nincsen, mint például a szekrények vagy függönyök mögött, valamint a nyílászárók környékén. Éppen ezért rendkívül fontos a rendszeres szellőztetés, mely a penész legfőbb ellenszere is egyben.

Hidegebb idő alatt a szellőztetés alapszabálya a rendszeresség, a gyorsaság és az alaposság. Ajánlott naponta 3-4 alkalommal átszellőztetni otthonunkat, főként a reggeli kelés és az esti lefekvés előtti órákban. Továbbá fontos gondoskodni arról is, hogy lakásunkban a páratartalom ne legyen túl magas.

De hogyan védekezhetünk a penész ellen?

  • Használjunk páramentesítőt, tartsuk a páratartalmat 60 százalék alatt.
  • Szellőztessünk gyakran és alaposan.
  • Ellenőrizzük rendszeresen az eldugott helyeket, hogy még időben észlelhessük az esetleges penészedés megjelenését.
  • Érdemes penészgomba-mentesítővel kezelni a fürdőszobai berendezéseket, eszközöket.

A megfelelő szellőztetés és a penész kialakulásának elkerülése érdekében nézesse át és ellenőriztesse társasháza szellőzőrendszerét! A piszkos szűrők komoly gondot okozhatnak, mivel akadályozzák a levegő szabad áramlását, továbbá megtelepedhet bennük a penész és egyéb kórokozó is. Kérje ingyenes helyszíni felmérésünket ide kattintva.