Elsőre bele sem gondolnánk, de a napi rutin feladatok, mint a fürdés, zuhanyzás, főzés és mosás jelentős mennyiségű nedvességet termelnek, ami fokozza otthonunkban a páraképződést.

Mennyi a lakás levegőjének ideális páratartalma?

A páratartalom a hűvösebb hónapokban akár 20%-kal is visszaeshet, ami a bőr, a szem, a nyálkahártyák kiszáradásához vezethet. Ugyanakkor párásítást sem szabad túlzásba vinni, mivel a 70% fölötti páratartalom kedvez a penészgombák és poratkák szaporodásának. Az optimális páratartalom 40-60% között van.

A magas páratartalom a napi rutin tevékenység mellett például keletkezhet a lakásban való ruhaszárítástól is. Ha a lakásában a páratartalom magas, akkor gyakori jelenség lehet az ablakokon vagy a falak sarkain lecsapod pára, ami kedvez számos kórokozó elszaporodásának. Előfordulhat azonban, hogy otthonunkban alacsony a páratartalom, ilyen esetben érdemes párásító készüléket alkalmazni.

 

Ha csökkenteni szeretné lakása páratartalmát, akkor adunk pár hétköznapi és egyszerű tanácsot:

  • Zuhanyzás vagy fürdés során érdemes becsukni a fürdőszoba ajtaját, így a vízgőz és a pára nem terjed tovább a lakásban.
  • Főzés során ajánlott többször szellőztetni, így könnyen távozhat a feleslegesen keletkezett pára.
  • A frissen mosott ruhákat lehetőleg ne a lakásban teregessük és szárítsuk, hiszen ez is könnyen növeli az otthoni páratartalom mértékét.
  • Lehetőleg kerüljük a paraffin vagy hordozható gázmelegítők használatát, mert ezek nagy mennyiségű nedvességet engednek a levegőbe.

A lakás páratartalmának csökkentésére a leghatékonyabb és hosszú távon legjobb módszer a rendszeres szellőztetés.

A megfelelő szellőzéshez ugyanakkor szükséges egy jól működő, karbantartott szellőzőrendszer. Ha tudomása van róla, hogy társasházának szellőzője régen volt tisztítva, akkor kérjen tőlünk árajánlatot vagy igényelje ingyenes helyszíni felmérésünket.