air-conditioned-32321_960_720Közeleg a nyár, amikor a szellőztetés mellett a különböző légkondicionáló berendezések használata is gyakoribbá válik. A panelépületek és társasházak szellőzésének az egyik legnagyobb problémája az elhanyagoltság. A piszkos légcsatornák hatással vannak a beltéri levegő minőségére, ami pedig hatással van a lakók egészségére és kényelmére. A szellőztetőrendszerben előforduló szennyeződések többféle módon is keletkezhetnek, például egy rosszul telepített csatorna esetében szivárgás fordulhat elő, vagy az alkatrészek közötti rossz csatlakozás azt eredményezheti, hogy nedvesség keletkezik a csatornában, ami penészesedéshez vezethet. Mind tűzvédelmi, mind higiénia szempontok, valamint a szellőzőrendszer hatékonysága miatt is rendkívül fontos, hogy a légcsatornák időszakos tisztítása megtörténjen.

Miért érdemes a nyári meleg előtt kitisztíttatni a szellőzőrendszereket? A légcsatornák tisztításának számos előnye van, beleértve a jobb légáramlást, a jobb beltéri levegőminőséget és a nagyobb energiahatékonyságot is.

Ezen kívül biztonság a légúti betegségek és az allergia ellen. Tavasszal a különböző allergének elkezdenek felgyülemleni a poros területeken, például a csatornákon. A légcsatorna tisztítása és karbantartása biztosítja, hogy a társasház lakói mentesüljenek az allergia és por káros hatásaitól,  így megelőzhető a baktériumok, a penész, a gombák és más allergének elterjedése.

depleted-154647_960_720Jobb hűtés biztosítható a nyár folyamán. A szellőzőrendszer belsejében keletkező pornak köszönhetően a levegő nehezebben áramlik, ami egyenlőtlen hűtési hatást tud kiváltani az otthonokban. Továbbá ez csökkentheti a légkondicionáló rendszerek hatékonyságát, ami pedig növeli az energiaszámlát. Az ilyen kellemetlen hatások elkerülése érdekében ajánlott a légcsatorna tisztítása.

A légcsatornák a rovaroknak és férgeknek remek otthont nyújtanak a hidegebb hónapok során. A piszkos és kártevőkkel teli csatorna nem csak nem hatékony, hanem egészségtelen is. A fertőzés, fejfájás és egyéb kellemetlen tünet megelőzése érdekében érdemes a szellőzőrendszert szakemberekkel átnézetni.

Ha önmagában ez nem adna elegendő okot az OTSZ 196. § (5) kimondja, hogy a 14 méternél magasabban lévő legfelső használati szinttel rendelkező lakóépület központi szellőzőrendszerét, valamint az étterem konyhai szagelszívó rendszerét a gyártó által meghatározott rendszerességgel, vagy annak hiányában, a lakóépületben 3 évente, étterem rendeltetése esetében félévente tisztítani és annak elvégzését írásban igazolni kell.

A szellőzőrendszerek karbantartása gyorsan megtérülő beruházás! A Greenventernél a szakértelem és tapasztalat mellett olyan megoldásokat és berendezéseket kínálunk, amelyek valóban csökkentik a társasház energiaköltségeit. Kérje ingyenes helyszíni felmérésünket!