Társasházi vagy panel épület szellőzésének felújítása során – az elmúlt évek tapasztalatai alapján – elmondható az az általános probléma, hogy a szellőzőberendezés korszerűsítés nem terjed ki a lakásokban található elemek cseréjére. Sőt a legtöbb esetben ezeknek az elemeknek a tisztítása is elmarad.

Mért fontos a lakásokban található elemek tisztátása vagy lehetőség szerinti cseréje?

Ezek az elemek is a szellőzőrendszer részei. Fontos részei, mert ezeken az egységeken, az ágvezetékeken és a légbevezető elemeken keresztül csatlakozik a fő szellőző csatornához (szellőző stranghoz) a lakás szellőzése. Ha társasházi szellőzőrendszer lakásba csatlakozó elemei koszosak vagy eltömődöttek az a teljes szellőző rendszer működésére és hatékonyságára is károsan hat.

Koszos eltömődött légbevezető elem 10 elemetes panelházban.
Koszos eltömődött légbevezető elem 10 elemetes panelházban.

Tipikus hiba, a régi panel épületekben található szellőző rendszerek esetében az ágvezetékek eltömődése vagy azok becsatlakozásának tömítetlensége. A társasházi szellőzőrendszerek panelházak esetében akár 30 – 40 évesek is lehetnek. Ez idő alatt a felgyülemlett porral telítődött – vagy az előző tulajdonos által eldugaszoltágvezeték esetén gyakorlatilag minimálisra csökkenhet a szellőzés. A folytonossági hiány miatt pedig nagyban csökkenhet a szellőzőmotor hatásfoka.

Ugyanez a probléma áll fenn a becsatlakozás végén található szellőzőráccsal vagy anemosztáttal. A szellőzőrácsok nem szabályozhatók, így itt jellemzően csak az eltömődés okoz problémát. Az anemosztátoknál viszont az eltömődés mellett általában az is gyakori probléma, hogy a lakó elzárja, eltekeri azt. Az anemsztátoknál fontos megjegyezni, hogy napjainkban kevesebb ellenállással dolgozó anemosztátok építhetőtek be így a cserével lényegesen növelhetjük a szellőzőrendszer hatékonyságát. Ez akkor jelenthet sokat ha a szellőzőrendszert működtető ventilátort kisebb hatékonyságúra cserélik és az új berendezés kevesebb nyomáskülönbséget tud létrehozni.

Abban az esetben ha a társasház (panelház) anyagi lehetőségei nem engedik meg, hogy a fent említett elemek tisztítását és cseréjét központilag oldják meg, ott célszerű a lakóknak megoldani az ágvezetékek tisztítását és az anemosztátok, szellőzőrácsok takarítását, szükség esetén cseréjét. Ez a tisztítás évente egyszer elegendő és egy egyszerű porszívó segítségével könnyen elvégezhető.
Az anemosztát cseréje sem igényel szakértelmet, megfelelő méretkiválasztás esetén könnyen megoldható akár egy lakó vagy a gondnok segítségével.

A lakásokon belüli szellőzőket, légbevezetőket  sok esetben a lakás átalakítások során elzárják, elfedik. Ez jelentős hiba, még akkor is ha estelegesen konyhai elszívót építenek be. Az elszívó nem működik folyamatosan és nem biztosítja – gázüzemű tűzhely esetén – a szabványban rögzített kötelező légcserét. Elfedett szellőzőrácsok esetében egyértelműen nem működik a szellőzés ez pedig akár penészesedéshez is vezethet. Ilyen esetekben célszerű a beépítendő bútort úgy tervezni, hogy a szellőzőelemhez hozzáférést biztosítsunk és a levegő mozgást ne akadályozzuk.

További bejegyzésben külön foglalkozunk a lakásokba beépített elszívókról és azok helyes beépítéséről illetve a megfelelő légutánpótlásról.

A szakértelem és a tapasztalat mellett megoldásokat kínálunk amelyek valóban csökkentik a szellőzésre fordított energiaköltséget! A szellőzőberendezések társasházak és panelházak számára, gyors megtérüléssel!

A szöveg jogtulajdonosa a tarsashazszellozes.hu® ahol a szakértelmet is hozzáteszik! A szöveg részben vagy egészben történő idézése engedélyköteles!