1. Panelházak szellőző csatornáink gyakori hibái:

Valahogy természetes, hogy jön a levegő, csak nem mindegy milyen minőségű és az milyen módon jut be a helyiségbe. Olyan problémákkal kívánok foglalkozni az alábbi néhány bejegyzésben, emelyek akadályozzák a megfelelő szellőzést panelházakban, társasházakban.

Panelépületek és más technológiával épült társasházak szellőzésének talán a legnagyobb problémája az elhanyagoltság. Elhanyagolt a fő légcsatorna, elhanyagolt állapotúak a motorok, és a lakók sem fordítanak elegendő figyelmet a lakásokban található szellőzőelemek: légbevezető és anemsztotátok tisztítására.

Sajnos általános állapotként írhatjuk le a fentieket. A két első – és valóban a legtöbb gondot okozó – problémát elsősorban a pénz hiány okozza. Azonban ha még találnak is forrást a panelházak kezelői, gyakran nem jut elegendő forrás mindkettő felújítására. Így a rendszernek csak egy részét felújítva továbbra sem működik teljes egészében megfelelően a szellőzés. Persze optimális esetben mindhárom kiemelt részegység felújításra került, de ez sajnos nagyon ritka. Elsőként nézzük végig a szellőzővezetékben elforduló problémákat:

A szellőző csatornák tisztítását – nagyon helyesen – már rendeletben szabályozzák. Azonban a rendelet nem termeti meg ennek a forrását így maga a tény, hogy kell, még nem oldja meg a panelházak problémáját. A társasházi szellőzőcsövekben az évek során rendkívül sok por és – a helytelenül bekötött konyhai elszívó berendezéskéből – akár zsír tartalmú szennyeződések is lerakódhatnak. Ez amellett, hogy tűzveszélyes (egy esetleges tűz esetén a koszos, zsíros szellőző csövön más lakásokba is pillanatok alatt átterjedhet a tűz) az egészségünkre is káros hatással lehet. A poros (zsíros) közeg baktériumoknak is megfelelő tápanyagot szolgáltathat. Por és baktérium a szellőzőberendezés működése esetén a lakószintekre is bejuthatnak. Akár allergiát vagy más légúti vagy egyéb megbetegedést is okozhatnak. A panelépületek szellőzőrendszerének tisztántartásával egyszerre javítjuk komfortérzetünket és egészségesebbé tesszük életterünket.

A társasházi szellőző rendszerekben a koszos szellőzővezetékek mellett egy másik ok is befolyásolja az épület megfelelő szellőzését. Ez az ok, a szellőzőcsövek folytonosságának hiánya. Az épületek az évek alatt mozognak, a beszerelt gépészeti elemek (most azt a ritka állapotot feltételezzük, hogy a munkások gondosan alakították ki a gépészeti berendezéseket 🙂 ) szintén mozognak, a rögzítések lelazulnak, elfáradnak. Ebből következően gyakran előfordul, hogy a szellőzővezeték elmozdult. Ez több problémát is okozhat: Az elmozdult légcsatornában áramló levegő nem a megfelelő helyen távozik, ezáltal kellemetlen szag terjedhet egyes szinteken. Illetve az elszívást végző ventilátor hatásfoka nagyban csökken, így nem tudja biztosítani a kívánt teljesítményt. Az elmozdult légcsatorna elemek javítása mindenképp szükséges, hogy jól működő tárasházi és panel szellőzést üzemeltessünk. A folytonossági hiány szakszerűen elvégzett és dokumentált kamerás vizsgálattal felderíthető. Ez nagy segítséget nyújt a probléma helyének meghatározásában és természetesen az egyéb állapot felmérésben is. Kamrás vizsgálat nélkül nem javasoljuk a szellőzőtisztítást elvégezni!

És végül egy jó tanács, a lakóközösséget- szellőzőrendszer tisztítása – esetén célszerű előtte tájékoztatni, és szellőzőrácsokat szükség szerint zárni vagy leragasztani.

További bejegyzésben külön foglalkozunk a lakásokban található légbevezető elemek és anemosztátok problémáival illetve górcső alá vesszük a szellőzőmotorok hatásfokát és üzemeltetésük problémáit is néhány szóban.

A szakértelem és a tapasztalat mellett megoldásokat kínálunk amelyek valóban csökkentik a szellőzésre fordított energiaköltséget! A szellőzőberendezések optimalizálása gyorsan megtérülő beruházás! Kérje tájékoztatóinkat és ingyenes helyszíni felmérésünket!

A szöveg jogtulajdonosa a tarsashazszellozes.hu® ahol a szakértelmet is hozzáteszik!
A szöveg részben vagy egészben történő idézése engedélyköteles!