szellőzőberendezésA tarsashazszellozes.hu blogja azért született, mert szeretnénk, ha a panel –és társasházban élő emberek megismernék, milyen fontos kérdés is a megfelelő szellőztetőrendszerek biztosítása és karbantartása. Igyekszünk folyamatosan olyan témákat hozni az olvasóinknak, amik elgondolkodtatóak és segítséget nyújtanak a témában való elmélyüléshez, hiszen a megfelelő szellőzés biztosítása nagyon fontos, az egészségünket és életvitelünket érintő kérdés.

Éppen ezért ebben a cikkben utánajártunk, hogy milyen törvényi rendelkezések vonatkoznak az épületek szellőzőberendezésének kialakítására és karbantartására:

Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat 54/2014. (XII.5.) BM rendelete alapján:
196. § (5) A 14 méternél magasabban lévő legfelső használati szinttel rendelkező lakóépület központi szellőző rendszerét, valamint étterem konyhai szellőző (szagelszívó) rendszerét a gyártó által meghatározott rendszerességgel, annak hiányában, lakóépületben 3 évente, étterem rendeltetés estében félévente tisztítani és annak elvégzését írásban igazolni kell.\”

(A kötelezettséget megállapító jogszabályi előírás nem tesz különbséget a tekintetben, hogy az konyhai szellőző használata rendszeres vagy csak alkalomszerű.)

Felmerülhet a kérdés, hogy honnan számoljuk az épületek kezdő mérési pontját, az a rendezett terepszinttől számítandó? Tehát a 4 illetve 5 emeletes panel épületek, melyek földszintjén garázssor vagy, tárolók találhatóak bele tartoznak a 14 méternél magasabb kategóriájába?

OTÉK szerint Szintmagasság: az építmény főbejárata – bejárati előlépcsője – előtti járda szintje és az építményszint padlófelülete közötti függőleges távolság.

forrás:http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=tuzmegelozes_otsz_gyik

szellőzőberendezés

A fogalom alapján azon lakóépületek esetén áll fenn a központi szellőző rendszer 3 évenkénti tisztítási kötelezettsége, ahol az építmény főbejárata – bejárati elő lépcsője – előtti járda szintje és a legfelső használati szintje közötti távolság meghaladja a 14 métert.

Ezekre a törvényi rendeletekre hivatkozva már érdemben el lehet indítani a lakógyűlésen egy megbeszélést a témában.

Ha bármilyen kérdése merülne fel a fent leírtakkal kapcsolatban, ide kattintva van lehetősége felvenni velünk a kapcsolatot!

Biztosítsa az oxigéndús levegőt otthonában és kérje ingyenes helyszíni felmérésünket vagy árajánlatunkat.